Vihdoin ja viimein jälleen on koululaisten joululoman aika. Ansaitun joululoman aika. Tässä vuosien varrella lasten vuoroviikot menevät aina niin, että varsinaista lomaa minun kanssani eivät vietä, vain aloittavat lomansa ja sehän tarkoittaa myös näitä muistamisia ja kiitoksia opettajistolle. Joskus tämä hyväisäkin voisi omalta osaltaan huolehtia nämä lahjomiset kooulun suuntaan, mutta ei, häntä ei kiinnosta ja minun kontolle jää aina nämäkin jutut. Tänä vuonna yritin, että jos unohtaisin koko homman, ja lapset hoitaisivat asian isänsä kautta, mutta eipä onnistunut. Eilen illalla myöhään ilmoittivat, että mites ne heidän opettajien muistamiset? Niin, alkuviikosta pyysin lapsia hoitamaan tämän asian kuntoon, eli pyytävät isältään ne euroset ja käyvät itse hankkimassa. Eipä onnistunut.

Kesälomien alussa sama juttu, aina minun viikoille päättyy koulut. Ja epäreiluuden kokemukset senkuin jatkuvat, aina niin kauan, kunnes on peruskoulut kahlattu loppuun jokaisella, eli vielä on vuosia edessä tämänkin ärsyttävyyden kanssa.

En ole vielä laittanut kovinkaan montaa tikkua ristiin valmistaakseni joulua. Mielenkiinto on joka toinen joulu nollassa, koska sopimukset eivät ole isän puolelta pitäneet joulun suhteen eli lasten pitäisi tulla meille tänä jouluna tapanina, mutta vielä tähän mennessä sovitut tapaamiset eivät ole onnistuneet. Minä kylläkin olen pitänyt kiinni siitä, mitä on sovittu paperille, eli palautan lapset isälle joka toinen joulu tapanina, kuten sopimuksessa on sovittu. Samoin lomat, yleensä aina lomaviikot osuvat minun viikoille, joten on jäänyt minun harteille lasten lomien tekemisen keksiminen ja kustannukset. Tosin monena vuonna olemmekin olleet ihan vain kotosalla, koska varaa ei ole koskaan ylimääräistä tehdä mitään erikoista tai normaalia, mitä muut yleensä tekevät, kuten lomailevat lapissa, ulkomailla ja käyvät kylpylöissä tai sukuloimassa jne. Meillä lapset olisivat toivoneet aikanaan pääsevänsä laskettelemaan jonnekin, mutten ole koskaan voinut heille sitä järjestää taloudellisen mahdottomuuden vuoksi, matkat, rinneliput ja välineiden vuokra maksavat enemmän kuin mitä olen saanut kuukaudessa ruokaan jäämään laskujen jälkeen.

Lastensuojelun tyypit aikanaan kertoivat minulle, ettei köyhien lasten edes tarvitse harrastaa tai haluta mitään, heille pitää riittää kotona oleilu ja kirjastossa käynnit, joka on ilmaista huvia. Luulivat viisiin, että minä tahdon harrastaa lasten puolesta tai jotain. Ja kyllähän lapset jäivät eriarvoiseen asemaan omassa kaveripiirissään, koska eivät päässeet niihin samoihin juttuihin kiinni, kuin mitä ystävänsä tekivät ja kokeilivat. Kuten tuo laskettelu.

Olen niin monesti kuullut tuon, ettei köyhän lapsen tarvitse harrastaa, ei tarvitse päästä elämään ja kokemaan normaalia elämää- ei näkemään ainakaan mitään hyvää ja tavoiteltavaa omaan aikuiseen elämään. Ja meidänkin lapsilla lähtökohdat olivat ihan toista, eli taloudellinen niukkuus astui jokaisen lapsen elämään eron myötä. Oli se jo sitä myös ennen eroa, mutta toisella tavoin.

Vanhempien ero on ainakin meillä aiheuttanut lapsiin suunnattoman häpeän kokemuksen, joka ei ole poistunut edes sillä, että ovat kuulleet monien ikätoveriensa vanhempien eroista ja elämistä kahdessa kodissa. Meillä häpeä näkyy erityisesti siinä, että lapset ovat jakaneet elämänsä lähes täysin kahteen elämään, isän kodin elämään ja sitten vastaavasti äidin kodin elämään. Molempiin koteihin kuuluu erilaiset asiat, joita tehdään ja jotka mahdollistuvat vain jommassakummassa kodissa. Itselleni se on ihan ok, kunhan lapset siis voivat pääsääntöisesti hyvin ja iän myötä lisääntyvä kahden kodin ja vanhempien toimimattoman yhteistyön hyväksikäyttö lasten tahoilta ei kärjisty liiaksi. Omien etujen ajaminen on luonnollista lasten kohdalla, eli he varmistavat ja maksimoivat monia arjen juttuja sillä, ettei vanhemmillaan toimi yhteistyö ja kommunikointi. Tässä kuluneen syksyn aikana olen ollut huomaavinani tällaistä hyväksikäyttöä lasten puolelta ja olenkin alkanut vetää rajaa entistä tiukemmin sen suhteen, mitä enemmän ja räikeämmin lapset käyttävät hyväkseen tätä erotilannetta.