On melkoista eestaas huopaamista. Ei kouluun ja sitten saakin mennä kouluun muttei kuitenkaan suositella sitä. Ymmärrän, jos taudin leviämistä pitää jokatapauksessa jatkaa, jotta suurin osa väestöstä sairastaisi taudin, silloinhan juurikin päiväkodit ja alakoulun oppilaat ovat avainasemassa taudin leviämisen kannalta.

Tuollainen soutaminen ja huopaaminen näyttää kuitenkin typerältä. Samassa perheessä voi olla eri-ikäisiä, leikit kaverin kanssa on kielltty, mutta kouluun saa ja päivähoitoon saa mennä. Jokin ei ihan täsmää, ja tähän mennessä ainakin kiinasta olisi pitänyt tulla tietoa esimerkiksi vasta-aineista, kehittyykö ihmiselle jonkinlainen tilapäinen? vastustuskyky ja Suomessakin on jo taudista parantuneita, heidätkin tarvisi tutkia vasta-aineiden osalta.

Olen vierestä saanut seurata, kuinka erään työnantajan kanta on se, että sairaana vaan työhön, kun muualla kielletään pienempienkin oireiden kanssa työmaalle meno. Tämäkin on kovin ristiriitaista.

Jokaisella on melkovarmasti lähipiirissään joku, joka ei saisi sairastua. Suojele nyt siinä sitten muita, kun osa työnantajistakin on täysin välinpitämättömiä ja käsketään työhön, vaikkei henki meinaa kulkea ja työterveyskin oli kirjoittanut tälle ihmiselle peräti yhden päivän sairauslomaa.

Ne, joilla on ollut mahdollisuus, ovat matkustaneet mökeilleen ja mikäli ovat jo tartunnan saaneet ja joutuvat hakeutumaan hoitoon, heidän pitäisi palata hoitoa hakemaan omasta asuinkunnastaan, eikä jäädä kuormittamaan mökkipaikkakunnan omille kuntalaisille laskelmoitua hoitoa. Mökille on meno on mielestäni kuitenkin viisas ratkaisu, koska siellä tuskin tulee niin paljoa jos ollenkaan sosiaalisia kontakteja. Onko nyt vanhat ihmiset päässeet omille mökeilleen vaiko nuoriso vallannut nekin, jos kyse siis jostakin suvun yhteiskäytössä olevasta?

Mitä ei kerrota taudista julkisuuteen? Ainakin Italian tilanne on saanut kovin kaoottisen leiman korkeiden kuolleisuuslukujen ja tautiin sairastuneiden tilastoiden valossa. Sama homma Espanjassa, ja olen itsekin ollut tekemisissä pari viikkoa sitten sieltä palanneen kanssa. Tämäkään ihminen ei pitänyt tarpeellisena jäädä kotiinsa karanteeniin, vaan oli ihan pakko tulla ihmisten pariin. Kaikki kun eivät välitä, tai eivät ajattele.

Oma villi veikkaukseni on, että espanjassa ylittyy italian kuolleisuusluvut sekä sairastuneiden määrä. Uskoisin myös, että yhä nuorempia jopa kuolee espanjassa tautiin. Seuraavana se iskee voimalla saksa, ranska ja uk, euroopan maista ja uutisointia niistä maista aletaan pikkuhiljaa hyssyttelemään, koska ei haluta ihmisten joutuvat paniikkiin. Eilen tautia oli oli jo ainakin 177 maassa ympäri maailman. Useimmat afrikan maat olivat ilmoittaneet tartunnoistaan ja siellä terveydenhuolto on nyt sitten oikeassa tulikokeessa, kuinka selvitä. Mannerten toisella puolella on myös lähes jokaisessa osavaltiossa ilmoitettu tartunnoista. Tauti on siis levinnyt kaikessa hiljaisuudessa, antamatta itsestään mitään merkkiä ennenkuin on jo liian myöhäistä.

Eläinten taudit pidetään kurissa karanteenilla maasta toiseen mentäessä, miksei ihmisetkin toimisi samoin? Jos halutaan matkustaan turvallisesti, olisi hyvä ihmistenkin olla se pari viikkoa karanteenissa. Mutta eihän se käy, tulisi matkustaminen hyvin kalliiksi mutta tällaisina aikoina nähdään selvästi, mikä on sitten sen vapaan liikkumisen seuraus pahimmillaan. Globalisaatiota hyvinkin, ja

uskomatonta, että tämänkin maan yksi tärkeimmistä asioista on ulkoistettu kiinaan ja muihin halpamaihin, lääkkeiden valmistus ja nyt sitten kiina ei välttämättä kykene valmistamaan ja tulee olemaan vaikeuksia saada lääkettä niin voi kysyä, oliko järkevää? Suomessa oli oma lääketuotanto mutta kannattiko säästää kustannuksissa ja viedä tuotanto ulkomaille?