Nukuin pitkään, vaikka kuuden jälkeen heräilinkin tunnin välein. Nyt tuntuu, että olen levännyt tarpeeksi ja pääsen aloittamaan viikkosiivon ja lakanoiden vaihtourakan vaihteeksi. Onneksi koti on jotakuinkin helppo pitää siistinä, ja olen sitä saanut myös järkeistettyä jo niin paljon, ettei kaaos pääse yllättämään. Eteinen oli pitkään sellainen murheenkryyni ja nyt muutamalla muutoksella sekin näyttää jo kivalta ja tavarat on päässeet omille paikoilleen.

Viikolla parina iltana laitoin tuikkuja hämärtyvään iltaan ja käperryin peittoihin, syksy tulee, vaikkakin hieman myöhässä ja ei haittaa ollenkaan. Aika ennen joulun aikaa ei tunnu niin pitkältä ja sateiselta ja pimeältä, kun päivällä on ollut lämmintä ja lähes kesäkelit. Olen ollut kovin tyytyväinen ilmoihin, sillä kun pääsen työni puolesta myös ulkoilemaan ja katkaisemaan pitkää päivää happea haukkoen, on hyvinkin tarjennut vielä ilman sen kummempaa pukemista. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nopsaan nuo kelit sitten vaihtuvat ja syksy tuntuu luissa ja ytimissä alle kymmenen asteen ja sateen siivittämänä. Viikonloppuna en taasen ehtinyt levätä kunnolla ja arki alkoi jälleen lievällä väsymyksellä jo heti maanantain alkumetreillä.

Sitä ei koskaan saisi huokaista, että onpa mukavaa, kun kaikki on vihdoinkin hyvin, sillä juuri sillä hetkellä voi asiat kääntyä päälaelleen, kuten nytkin meinasi käydä lasten asioiden kanssa. Onneksi pieni selvittely toi tulosta ja mitään vakavaa ei ollut ehtinyt tapahtua. Useammasta tenavasta tulee useampi huoli, jos näin voin sanoa. ja eilen oli tilanne, että kolmella lapsella oli jokin elämää hankalampi asia setvittävänä. Jokainen on asia on nyt onneksi selvitetty ja koulu hoitaa oman osuutensa sitten yhden kohdalla, jos siis hoitaa.

On se jännä, miten aikuisten maailmassa kyseessä olisi päällekarkaus ja pahoinpitely rikosnimikkeenä sekä omaisuuden tuhoaminen, ja tuomio tulisi varmasti. Vaan miten näiden koulukkaiden sitten? Pahoinpitelijä pääsee kuin koira veräjästä, Kiva-koulun selvittelyt ovat tarpeeksi iso rangaistus pahoinpitelijälle ja ei ole saanut sen suurempaa sanktiota. Mietin itse, että onko lapseni oikeutettu hakemaan itselleen oikeutta sitten ihan virallista tietä, poliisin kautta. Se, että toinen koululainen katsoo oikeudekseen kostaa ja tehdä tahallaan pahoinpitelyn on rikos kuitenkin, riippumatta iästä ja tämä samainen tenava on jo muutenkin ollut koko syksyn oman lapseni puheissa hänen ihmetellessään, miksi tuo tenava saa tehdä mitä haluaa ja miten haluaa välittämättä säännöistä jne ja toimia väkivaltaisesti toisia koululaisia kohtaan. ? Vamma on taas lapsellani sellainen, että haittaa liikkumista, koulumatkaa kivusta ja särystä puhumattakaan sekä meidän lapsilla kun ei ole niitä vaatteitakaan niin paljoa, etteikö tuntuisi, kun tahallaan käydään päälle ja vaatteet menevät rikki sen seurauksena.

Miksi yhteiskunta ylipäänsä hyväksyy lasten välisen pahoinpitelyn ja kaikki semmoisen, mikä aikuisten maailmassa johtaisi korvausvastuuseen ja tuomioihin? Miksi lasten pitää sietää itseensä kohdistuvaa väkivaltaa sekä huonoa kielenkäyttöä ja muuta kiusaa ja sen sanotaan kuuluvan osana normaalia. Väkivalta ei ole normaalia, ei edes lasten kesken ja se pitäisi jokaisen aikuisen ymmärtää sanomattakin. Ja erityisesti niiden ihmisten, jotka päivittäin ovat lasten ja nuorten kanssa tekemisissä, pitäisi tämä iskostaa päähänsä. Ei aikuistenkaan tarvitse sietää päivittäistä itseen kohdentuvaa fyysistä koskettelua työssään, ei väkivaltaa ja kampituksia, potkuja, omaisuuden tuhoamista jne. Saati päällekarkauksia viikottain. Miksi siis lasten pitää elää sellaisessa ympäristössä, jossa näitä väkivaltaisia lapsia ei saada kuriin ja heidän annetaan terrorisoida koko yhteisöä? Vai pitääkö sitten olla jokin tämmöinen muistuttamassa ihmisiä siitä, että huonostikin voi käydä, ikäänkuin esimerkkinä muille, miten ei saa toimia?

Väkivalta ei ole hyväksyttävää missään lasten kesken, ei edes sisarusten välillä. Koti on myös turvapaikka, jossa jokaisella o.n oikeus elää ja olla turvassa. Samoin missä tahansa muualla lapsilla on juuri tuo oikeus saada elää ja olla turvassa ilman pelkoa väkivallasta.