Kun lapsi on yhteishuollossa ja pitäisi saada oikea ja asianmukainen tieto lapsen terveydestä, ja kun lapsi ei itse muista mitä lääkäri on sanonut, saati, että lääkettä on määrätty liikaa painoon nähden ja liian pitkäksi aikaa ja jatkohoidosta ei ole tietoa olen ainakin minä ihmeissäni, koska lapsi asuu vuoroviikoin molempien vanhempien luona ja isä yhdellä sanalla siis informoi minua tämänkin ollessa ristiriidassa lapsen oman tiedon kanssa.

Potilasasiamies ohjeisti tomimaan ja kun ikä on yli tietyn, lapsen pitää osata itse pyytää tietonsa. Aloin miettiä, onko tämä kyseinen lapsi vielä kyvykäs huolehtimaan omasta terveydestään kaikin puolin itsenäisesti? Mielestäni ei ole, vaan hän todellakin tarvitsee vielä vanhempiaan asioidensa hoidossa.

Ja nyt kun minä, lapsen toinen vanhempi olen epätietoitoinen lapsen asioinnista lääkärissä ja esim. lastensuojelun työntekijä oli sitä mieltä, tuntematta lasta, että lapsen voi jo vastuuttaa huolehtimaan omasta terveydestään ja että minun pitää toimia, kuten parhaaksi näen.

Laki on hyvä ja turvaa kyllä myös lasten yksityisyyden. Mutta, kaikki lapset eivät ole kypsiä samalla tavoin juuri tietynikäisinä ottamaan täyttä vastuuta omista asioistaan. Ja nyt sitä kuitenkin edellytetään tältäkin lapselta.

Nooo, yritän laittaa lapsen itsensä hakemaan omia tietojaan, vaikka lapsi ei ymmärrä, miksi hänen pitää niin tehdä. Pitää pitää hänelle sitten luento laeista, ja sehän ei tuonikäiselle avaudu sitten alkuunkaan. Ja minä koen itseni jälleen hölmöksi, kun yritän huolehtia siitä, että saan asianmukaisen tiedon lapsen terveydestä, koska lapsi asuu myös minun luona vuoroviikoin ja eihän lasta voi jättää oman onnensa ja arvailujen varaan minun viikoilla, vaikka lastensuojelun mukaan niinkin tosiaan voi tehdä. Jos toinen lapsen huoltaja ei informoi toista vanhempaa, se on kuulemma normaalia ja sekin on normaalia, että lapsen ongelmat jäävät taka-alalle ja hoitamatta. Onneksi kyseessä ei ole nyt mikään suoraan henkeä uhkaava, paitsi että se muuttuu kyllä sellaiseksi, jos tilanne saa jatkua pitkään epätietoisena. Pelkkä vahva kipulääkkeen ottaminen ei tee kuukausikaupalla hyvää lapselle, ja sisuskaluthan siinä menee pidemmän päälle.

Olemme olleet tämän asian kanssa melkoisen hyvässä asemassa, koska lapset eivät ole aiemmin tarvinneet minkäänlaista lääkärin hoitoa, joten törmäys tähänkin asiaan tuli vasta nyt, usean vuoden jälkeen erosta.