Miksi ihmiset velehtelevat? Sitä en ole itse koskaan oppinut ymmärtämään.

Miksi lapsi valehtelee? Yrittääkö lapsi siirtää huomion toisaalle valheillaan? Mihin lapsi ei halua, että huomio kiinnitetään, ja ihin lapsi valheillaan haluaa huomion kiinnittää?

Kun lapsi valehtelee isästään, lapsi siis siirtää minun huomion lapsen isään ja lapsen kotiin hetkeksi. Mitä lapsi sillä hetkellä haluaa häivyttää, mitä hän ei halua, että näen juuri sillä hetkellä?

Onko lapsi tehnyt jotakin pahaa kenties ja haluaa valheillaan siirtää huomion toisaalle, muualle pois itsestään? Kiinnijäämisen pelko?

Mitä pahaa lapsi on sitten tehnyt, että haluaa siirtää huomion muualle keksimällä tarinan? Tai kokee tehneensä? Ajatelleensa?

Elääkö lapsi siis kahdessa todellisuudessa kenties? Tekeekö lapsi jotakin sellaista esimerkiksi mistä seuraisi hänelle rangaistus, jos jäisi kiinni ja lapsi on huomannut toimivaksi keinoksi valheen ja huomion siirtämisen toisaalle?

Mitä lapsi sitten tekee sellaista, josta ei halua jäädä kiinni? Mistä asiasta hän haluaa siirtää huomion pois?

Itsestään tietenkin ensisijaisesti. Hän ei halua, että häneen kiinnitetään huomiota? Ja valheella kykenee siirtämään huomioni isään ja ja isän kotiin?

Lapsen tekoihin? Mitä sellaista lapsi tekee, josta kokee niin suurta häpeää ehkäpä, että minun huomioni pitää kiinnittää toisaalle?

Kokeeko lapsi minut jotenkin ahdistavana? Onko läsnäoloni jotenkin liikaa ja hän ei osaa sanoa asiaa?

Entäpä sitten lapsen puhuma omituinen tunne, häntä vaivaa jokin muttei osaa sanoa sitä minulle kuitenkaan. On paha olla.

Mikä ongelma on tässä kodissa, jos pitää huomio koko ajan kiinnittää isän kotiin ja isän asioihin?