Nyt on jälleen aika, kun kausivaatteiden vaihto on ajankohtaista.

Lapset ovat tulleet luokseni talvitakissa. Siis ne, jotka eivät osaa tai saa hallita omaa vaatetustaan. Jokainen on jo sen ikäinen, että pitäisi vaatetus olla hallinnassa, Joidenkin kohdalla se hallinta on vaate-asioissakin isänsä taskussa. Ja se on iso ongelma niin lapsille, kuin minulle.

10 astetta lämmintä ja lapsi pyöräilee toppatakissa. Sovitan ennen lähtöä viime syksynä sopivan ja väljän kevyen takin lapselle. Se nyt on jäänyt lihomisen vuoksi pieneksi. EKiristää ja puristaa ja ei mene kiinni. Lapsi hermostuu. Sovitan toisen ja sama homma. Lapsi suuttuu ja minä suutun. Koska isä ei huolehtinut lapsen mukaan kevyempää vaatetusta. Normaalijärjellä varustettu aikuinen olisi näillä keleillä tajunnut laittaa lapsen mukaan myös toisen kausivaatteen, vaan ei tämä isä. Isänsä ei osaa ajatella lapsen parasta, ei hyvinvointia. Ja ei siis laittanut mukaan kuin toppatakin.

Näin lapset kärsivät pieniä annoksia jokainen päivä, vain koska meidän vanhempien yhteistyö ei toimi. Kun toinen vanhemmista ei osaa olla aikuinen ja huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla lapsen elosta.

Minun ja lapsen välille tuli huutoa tästäkin asiasta, jälleen kerran kuten jokainen vuosi ennenkin, kun kausivaatteiden vaihto on ajankohtaista. Se tulee niin yllättäen, vaikka jokainen vuosi joutuu kevyempään vaihtamaan näin keväisin. Itse en osannut varautua talven aikana siihen, että tämä lapsi lihoisi noin paljoa, että takki menee pieneksi. Tämä oli yllätys itselleni.

Muutoin olisin jälleen tuonkin asian ennakoinut käynyt lapselle lapsen kanssa hankkimassa sopivan. Nyt se myöhäistä, koska tililläni on jäljellä 6 euroa viikoksi. Sillä ei takkia hankita. Jos olisin tiennyt olisin jättnyt yhden toisen lapsen hankinnat tekemättä.

Viestin isälle lapsen takin tarpeesta. kyllähän siellä oli oikein kaksi takkia. Ei vain isälle tullut mielleen, että kevät etenee ja lämpimämmät ilmat sen myötä. isä ei välitä, jos lapsi kulkee minun luona liian kuumissa tai kylmissä syksyisin. Isä syyllistää minua ja syyttää minua kertoen kylillä, miten en huolehdi lapsen tarpeista, jotka siis tämän lapsen kohdalla on isän velvollisuus, koska lapsi kirjoilla isänsä luona. Kaikesta huolimatta olen joutunut vuosien ajan hankkimaan lapsille minun luokse heille omat ulkoiluvaatteet, siis niille joiden vaateasiat on isänsä taskussa. Isä ei ole suostunut edes laittamaan lapsen matkaan minun viikoille vaatteita, saati ulkoiluasuja ym. Ja usein on isä tehnyt sitäkin, että laittaa lapsen risoissa kengissä meille, ja niin hän siis saa ostatettua minulla lapselle uudet kengät, kun olen risat heittänyt menemään. Viimeksi sitten ostin lapselle uudet kengät risojen tilalle, laitoin lapsen kuitenkin matkaan isälleen takaisin niissä risoissa ja syytös tulikin bumerangina. Hän oli muka ostanut lapselle uudet kengät ja minä olin pöllinyt ne itselleni ja laittanut lapsen matkaan muka minun ostamissa kirpputorikengissä. Näurettavaa ja niin hullua.

Seuraavalla viikolla sitten lapsi tuli edelleen niissä risoissa kengissä kertoen, ettei isä ollut suostunut ostamaan lapselle uusia kenkiä, ja minun oli pakko antaa ne uudet lapsen matkaan myös isäviikoille, koska ei ole lapsen syy jos isä kusipää ja tekee tuollaista kiusaa lapsella. Osa lapsista sitten valitettavasti jää ilman tarvitsemiaan asioita, kun joudun huolehtimaan jokaisen lapsen vaatetuksesta myös. Lapsilisät, jotka olisi tarkoitettu tietyille lapsille jakaantuvat kuitenkin koko lauman tarpeisiin, riippumatta siitä, missä kukakin on virallisesti kirjoilla. Isä käyttää sitten lasten tarpeisiin varatut rahat muuhun kuin lapsiin ja heidän tarpeisiinsa. Ja se on myös väärin lapsia kohtaan.

Usein on ihan hulluja tilanteita näiden vaateasioidenkin kanssa. Itken ja nauran yhtäaikaa, kun enää itse tiedä, mitä vielä se isä keksii kiusantekoa lasten kautta.

Tähänkin asiaan olisi hyvä saada selvät pelisäännöt ja vielä joku varmistamaan. että sopimuksia sitten isä myös noudattaa. Se että isän mielestä sopimukset on rikkomista varten. pelkkä sopimus ei takaa mitään, hän löytää jokaisesta myös ne persaanreiät, joista pääsee ohittamaan vastuunsa. ja syyllistämään minut.