Suurin odotuksin ja vuosikausien harkinnan jälkeen kävelin lääkärin vastaanotolle sterilisaatio mielessä. Ulos kävelin hämmentyneenä ja aivopestynä mirenaresepti kourassa. Ja kotona nousi viha, pettymys ja suoranainen raivo muistaessani, ettei mielelleni tee hyvää mikään hormonivalmiste.

Kokeillaan nyt ensin sitten tuo vaihtoehto, vaikka satavarmasti tiedän tiedän, etten enää yhtään lasta halua saattaa tähän maailmaan, kuten ei miesystäväkään. Kokeillaan nyt sitten, millainen hormonihirviö minusta tulee kierukan myötä ja se ei ole sitten minun vika, kun raivoan ja kiukkuilen muille. Mutta, kokeillaan nyt. Lääkäri ei ottanut kuuleviin korviinkaan sitä, kun yritin sanoa, ettei hormonit sovi minulle. Ei, hormonit on oikein hyvä ja plaa plaa plaa.

Minulla ei ole oikeutta päättää kehostani, mikä siinä onkin, etten osaa itse tilanteessa sanoa sitä, mitä pitäisi. Vasta jälkeenpäin sitten muistan kaikki ne ikävät asiat, joihin olen elämäni aikana törmännyt hormonivalmisteita käytettäessä.

Helpompaa olisi ollut, kerralla lopullinen päätös koko lisääntymiselle. Onhan tuo kierukka nopeampi ja helpompi tapa ja kuulemma lähes yhtä varma. Mutta jos käy kuten ennenkin, ei ole enää tarvetta koko ehkäisylle, kun ei sitten enää huvita petipuuhat senkään vertaa, tosin sitten ollaankin tasoissa miesystävän kanssa. Halut kohtaavat kerrankin, kun kumpaakana ei enää huvita, 100% ehkäisy tosiaan.

Kierukasta tulee hormonin myötä minulle omat ongelmat, mutta kokeillaan nyt sitten sitä, kun lääkäri niin tahtoo. Minun tahdolla ei tuolla käynnillä ei ollut mitään merkitystä. Ei minun kokemuksilla, lääkäri vain hymyhuulin mainosti ja painosti minut valitsemaan kierukan. Painosti, paino sanalla painosti.

Yhden lapsen lapsen painon nousu on nyt todennettu kouluterveydenhoitajalla. Kehitys painon kanssa pitää saada pysäytettyä, ja enää ei riitä minun viikkojen tasapainotus tuohon asiaan. Myös isän on tämä asia ymmärrettävä ja otettava vakavasti lapsen terveydentila. Mutta, isän luona on herkkuja tarjolla jokaikinen päivä ja liikunnan sijaan lapset viettävät pelikoneen ääressä huonossa asennossa tuntikausia ja siihen en itse voi vaikuttaa mitenkään. Ja en usko, että kukaan muukaan. Valitettavasti.