Me ihmiset todellakin kehitymme, kohti täydellisyyttä, kohti tasapainoa.

Tätä aikakautta voisi hyvinkin kuvailla itsekkyyden multihuipentumaksi. Ihmiskunnan tarvitsee olla itsekäs, jotta oppisimme tietämään mitä tarkoittaa epäitsekkyys. Ja vasta sen jälkeen voi löytyä tasapaino näiden kahden välillä.

Miten itsekkyys tänä päivänä sitten näkyy? Omistamisen ja vallan muodossa. Himo, jollainen rahan himokin on, on sokeuttanut monia ja taas monia.

Olen monesti miettinyt mihin perustuu rahallisen rikkauden haaliminen keinoja kaihtamatta. Itsekkääseen ahneuteen omistaa, kateuteen siitä mitä toisella on ja haluta itse vielä vähän enemmän. Valta, jonka omistaminen tuo mukanaan ruokkii itsessään pelkoa, menettämisen pelkoa.

Yhtenä päivänä katselin sivusilmällä dokumenttia, jossa kerrottiin tästä rahajumalan valtaannoususta, joka tätä nykyä ruokkii itse itseänsä ja aiheuttaa ohimennen miljoonille ihmisille tuskaa ja kärsimystä sekä kuolemaa. Pakottaen ihmiskunnan jäsenet kansakunnan kerrallaan uskomaan itseensä, alistumaan valtansa alle keinoja kaihtamatta.

Dokumentissa kerrottiin, kuinka eräs amerikkalainen tyyppi teki luonnosta löydön, paljon nestemäistä palavaa ainetta. Se oli kuitenkin arvotonta, koska sitä ei voinut hyödyntää mitenkään mihinkään käyttötarkoitukseen. Eräänä päivänä sitten löytyi tapa, millä tuolle aineelle saatiin luotua käyttötarkoitus. Tuo aine oli nimeltään paloöljy, öljy lyhyemmin.

Joku keksi, että kynttilan voi korvata paloöljyllä. Markkinarako öljylle oli luotu ja paloöljylamput saavuttivat koko maailman. Näin oli luotu ihmisille oikeastaan ensimmäinen tuote ja tarve. Kynttilät tehtiin omavaraistaloudessa itse, kaupankäynti oli lähinnä pienimuotoista tarpeenmukaista vaihdantataloutta.

Nyt alkoi öljyn ja lamppujen kauppaaminen ympäri maailmaa ja öljyesiintymiä löytyi ympäri maapalloa. Bisnesvaiston omaavat lähtivät liikkeelle varaamaan omia esiintymiään tienatakseen ylellisyyksiä itselleen.

Samaan aikaan löytyi sähkö. Ja kohta sähkölamppu koristi niin kaupunkien katuja kuin kotejakin. Sähkö ei haissut, ei ollut palovaarallinen, joten öljylamput syrjäytyivät sähkölampun tieltä. Öljylle piti keksimällä keksiä uusi käyttötarkoitus.

Ihmiset piti saada ostamaan edelleen öljyä, käyttämään öljyä ja markkinat alkoivat hiipua sähkön tieltä.

Keksittiin öljyllä toimiva moottori, joka oli kaikkien aikojen tehokkain ja mahdollisti liikkumisen kaikilla välineillä, joihin polttomoottori saatiin sijoitettua. Tuli autot, ja laivat. Myöhemmin myös lentokoneet.

Ihmiset ihastuivat koneisiin, jotka nopeuttivat liikkumista. Kysyntä öljylle ja myöhemmin bensiinijalosteelle kasvoi kasvamistaan.

Ympäri maailmaa sijaitsevat öljyesiintymät olivat käytännössä arvottomia paikallisille ja he eivät välittäneet ulkomaisista hulluista, jotka halusivat tuota mustaa mönjää. He eivät tienneet keksinnöistä, eivätkä liioin siitä, että öljy tulisi olemaan arvokasta. Niinpä kauppamiehet valtasivat alueita, joissa esiintyi öljyä.

Yhä useampi bisnesnenä haistoi helpon rahan ja osasi nähdä tulevisuuteen. Niinpä alkoi öljyn etsinnän kilpajuoksu muualtakin maailmasta, kuin vain amerikasta. Omistusoikeuden sai se, joka ehti ensimmäisenä paikalle.

Kysyntä jatkoi kasvuaan, samoin yhä useammat omistivat öjlylähteitä. Nämä toimijat yhdistyivät ja alkoivat tehdä yhteistyötä keskenään. Samaan aikaan alkoi myös kilpailu siitä, kuka toimijoista ehtisi ensin kiinaan ja sinne päin maailmaa viemään öljyä ja saattamaan ihmiset riippuvaisiksi öljystä ja moottoreista.

Niinpä nämä yhdistyneet öljyesiintymien omistajat ottivat maailman kartan käteensä ja yksinkertaisesti sopivat keskenään, kuka saa minkäkin alueen maapallolta, jossa öljyä esiintyy runsaasti.

Tässä vaiheessa myös eurooppa oli herännyt ja alkoi myös ottaa käyttöön moottoreita, joiden käyttö vaati öljyä. Ensimmäinen maailmansota on ollut eri valtioiden sotaa öljystä. Samoin toinen maailmansota, jossa on puolustettu jokaisen maan omia öljyvarantoja sekä "siirtomaiden" öjlyvarantoja ja omistusoikeuksia niihin.

Samoihin aikoihin keksittiin myös sähköllä toimiva moottori, joka kuitenkin tyrmättiin öljypohatoiden yhteisestä toimesta, koska sähkö vaaransi pohattojen oman toimeentulon eli öljyn ja ihmisten luodun riippuvuuden siihen.

Sama asetelma on voimassa edelleenkin tänä päivänä, sillä erotuksella, että moni amerikan ulkopuolinen maa on taistelemalla joutunut taistelemaan omien maidensa öljylähteet itselleen ja omaan hallintaansa kun on käynyt selväksi, että se onkin oikein arvokasta ja kannattavaa.

Nykyisellään on ihmisille luotu kaikenlaisia tarpeita ja tavaroita sen mukaan, mitä maapallolta löytyy. Toiminta näyttäytyy samanlaisena kuin ennenkin eli tyypit vain menevät ja ottavat omansa välittämättä siitä, kenen omistuksessa maa on. Ja sotia syttyy, kun maan oikeat asukkaat vastustavat tätä ilman lupaa ottamista omilta mailtaan.

Olisiko maailmamme erilainen ilman öljyä, jos sähkömoottori olisikin ollut se ensimmäinen?

Pyörisikö maailma öljyn ympärillä? Tänään kaikki mitä näemme, on jatkojalostetta öljystä. Meistä jopa täällä suomessa on tehty riippuvaisiksi öljystä, jota saamme vastineeksi osallistumalla öljyesiintymien vieraan vallan tukemiseen vaikkapa asetoimituksin, joka on taas naamioitu hyvin rauhanturvaamiseksi.

Oikeasti kaikki öljytuotteet olisi korvattavissa tänäkin päivänä perinteisillä tuotteilla. Muoviset lelut puisilla. Muoviset vaatteet ekologisilla ja kestävillä luonnonmateriaaleilla.

Ilman öljyä on osattu elää ennenkin, joten miksei se olisi mahdollista tänään? Perusasiat, joita elämiseen tarvitaan ja energia saadaan ilmaiseksi myös omasta luonnosta, ilman ympäristön tuhoamista ja hurjaa muokkaamista.

Sähkön sovellukset olivat tiedossa jo ennen öljyn valtavaa esiinmarssia ja vain ihmiset itsekkyyksissään ja rahanhimoissaan päättivät estää tuon lähes ilmaisen ja puhtaan energian levinneisyyden.

t%C3%A4hti.jpg