Minulla on idea. Mutta ei penniäkään rahaa, siis euronnettuna, ei centtiäkään valuuttaa.

Suomessa ei ole vaateteollisuutta, ei enää. Jos minulla olisi rahaa, valuuttaa, mania ym.

Voisin perustaa yrityksen. Perustaisin yrityksen, jonka lähtökohtana on tuottaa teollisesti suuret määrät tarpeenmukaista vaatetta ensisijaisesti Suomalaisille ihmisille.

Tänä päivänä maassamme on tyhjillään paljon suuria tehdashalleja, joihin mahtuisi isokin määrä kankaan kutomiseen tarvittavia laitteita.

Suomessa on peltomaata, jossa voi kasvattaa nokkosta, jonka työstäminen langaksi ja siitä edelleen kankaaksi olisi mahdollista. Nokkonen tuottaa paljon ja vaatii kasvualustakseen hyvin ravinteikkaan maan ja tuota ravinteikkuutta saa ihan omasta takaa, kotimaisilta eläintiloilta. Hieman käsiteltynä ja laimennettuna kakka ja pissi sekä muut luonnolliset jätteet tulisivat takaisin luonnon kiertoon ja siitä sitten ihmisen käyttöön.

Nokkosen voi yhdistää kotimaiseen villaan ja kankaan laatu kasvaa, myös lämpimyys kasvaa. Ja molemmat raaka-aineet ovat luonnollisia, ekologisia.

Voisin myös kokeilla pellavaa, sekin on luonnonmukainen ja hyvin suomalainen, perinteinen kankaan materiaali. Pellavan voi myös yhdistää villaan.

Pellot ja kasvatus työllistäisivät satoja ihmisiä jo itsessään.Maatalous saisi uuden tuotteen, joka hyödyntäisi jo olemassaolevaa eli peltoja ja eläinteollisuutta lampaiden muodossa.

Kangastehtaalla sitten jalostettaisiin alusta loppuun saakka nokkonen tai muu käytettävissä oleva raaka-aine kankaaksi. Siihen hommaan tarvitaan käsiä, työntekijöitä. Ja kangas pitää saattaa sitten vielä kauniiksi, ajanmukaiseksi muotivaatteeksi suunnittelijoiden ja tehdasompelijoiden voimin.

Perustaisin ompelimoja, jotka taas työllistäisivät lisää ihmisiä. Suomen neljä vuodenaikaa vaatii paljon erilaisia vaatteita ja asusteita.

Ensisijainen lähtökohta minulla olisi pitää huoli ensinnäkin siitä, että toiminta on ekologisesti kestävää. Siihen sisältyisi myös ihmisten eli työntekijöiden hyvinvointi. Hyvinvointia kaikin puolin.

Huolehtisin jokaisen työntekijän kouluttautumisesta perustamalla koulun, joka tähtää sitten valmistumisen jälkeen ihmisen työllistymiseen tehtaalla. Hyvinvointiin kuuluu tietysti huolehtia terveydenhuoltopalvelujen järjestäminen, joka järjestyisi omalla terveysasemalla, omine henkilökuntineen. Tämäkin lisäisi työllisyyttä.

Myös vapaa-ajalla olisi mahdollisuus olla mielekästä elämää ja toimintaa. Työnantajana tukisin omalta osaltani henkilökohtaisia mielenkiinnonkohteita.

Lasten ja perheiden hyvinvointia voisin tukea perustamalla päivähoidon yrityksen työntekijöille ja koulun kävijöille. Siinäkin olisi lisää työllisyyttä.

Tukisin ihmisten omaa yritteliäisyyttä, vaihtotaloutta omassa elämässään. Niin, että jokaisella on oikeus hyvinvointiin, oikeus omannäköiseen elämään, vapauteen, yhteisöllisyyteen niin halutessaan. Niin, että jokaisen ihmisen oma henkinen kehitys kasvaisi ja ihmisyyden ydin kohti hyvää ja rakkautta voisi toteutua.

Tämä ideani ei ole uusi, se on ikivanha ja monia erilaisia järjestelmiä on ollut käytössä, niiden kuollessa omaan mahdottomuuteensa, koska jokaisesta joukosta edelleen löytyy niitä mätämunia, niitä, joiden oma halu vaatii itsekkyyden, toisten alistamisen ja kaiken sen pahan, joka pitääkin ilmentyä ennenkuin ihminen voi oppia mahdollisimman hyväksi ihmiseksi.

Mutta, jos minulla olisi rajattomasti rahaa, voisin yrittää. Voisin omalta osaltani saada Suomeen takaisin työtä, tekemistä, joka on elämän ehto. Samoin voisi toimia jalkineteollisuuden kanssa. Puiset kengät eivät ole sen huonompia kuin öljystä valmistetut.

Kaiken voisi Suomessa tehdä jo nyt ilman öljyä. Kaikki on jo ollut olemassa ennen öljyä ja sen jalosteita. Olemme pärjänneet ennenkin, ihan itse. Tehden itse, kasvattaen itse.

Kuka määrää sen, että ihmisen pitää olla riippuvainen öljystä ja sen jalosteista? Ei kukaan. Ja kenenkään ei pitäisi olla kehityksen jarruna siinä, jos joku ihminen keksii innovaation olla riippumaton öljystä tai jalosteista.

Kuka voi syödä loppujen löpuksi öljyä, sen jalosteita tai kuka voi ravita itsensä kivellä, kullalla ja muilla kaivannaisilla? Tärkeämpää olisi ihmisten keskittyä olennaiseen eli työhön, joka oikeasti ravitsee eikä rahan vaihtamiseen. Työtä voi vaihtaa, samoin tarvikkeita, jotka tähtäävät hyvinvointiin. Mutta timantti nimettömässä kultarenkaassa ei anna ravintoa, ei täytä vatsaa ja se on arvoton luonnon edessä.

Kumpi on tärkeämpi, kilo porkkanaa vai kilo kultaa, silloin kun on nälkä? Pakkasessa ei auta metalliin kääriytä, lammas on paljon parempi vaihtoehto silloin kun on kylmä.

Puhdas vesi ja puhtaat maastot luonnossa ovat tärkeämpiä kuin yksikään arvometalli. Arvometallilla et voi puhdistaa luontoa mutta luonto korjaa kyllä itse itsensä, mikäli siihen annetaan mahdollisuus.

IMG_7989.jpg